Pe-un picior de plai
România are multe picioare de plai; adică este un miriapod de o frumusețe rar întâlnită. Faptul că aceste lucruri nu sunt promovate în circuitul turistic este o altă poveste.
Deocamdată mă voi opri la comuna Bozioru (județul Buzău), pe care am vizitat-o ceva timp în urmă, în căutarea unui fenomen rar întâlnit și interesant: Trovanții. I-am întâlnit sub multe denumiri: babe, pietre care cresc, pietre vii, pietre care se hrănesc cu nisip, „pietre extratereste” :-).
Buzăul nu este singurul areal din România unde puteți vedea Trovanți. Dealtfel, cea mai întinsă „rezervație” de pietre vii este în Costești (Vâlcea). Se numesc pietre vii pentru că se „hrănesc” cu pământul nisipos peste care sunt așezate. Cresc 4-5 cm în diametru în peste 1000 de ani, de la centru spre exterior. De aceea, veți observa diferite forme: de la pietre de câțiva centimetri până la bolovani cu dimetru de 8-10 metri.
Nu cred că există o explicație științifică grozavă în materie de trovanți. Cercetătorii (probabil și cei britanici) au mai multe teorii cu privire la apariția acestor pietre vii, dar nu aș vrea să le dezvolt în acest articol. Cert este că sunt pietre vechi (unele dintre ele) de câteva milioane de ani - e ceva! Ce m-a impresionat: faptul că nicio piatră nu este identică cu o alta și seamănă foarte bine cu sculpturile lui Brâncuși - forme eliptice, sferice, combinații de forme și culori prăfuite.
Cum să ajungeți la trovanții din Buzău ca să îi admirați în propria sălbăticie și nu la porțile caselor? Greu de spus. Noi am avut drept călăuze două localnice din satul Bozioru, care se află la aproape 50 km nord-vest de Buzău. Va trebui să ajungeți la Cozieni, apoi Ulmet - sat Bozioru.
Oricum ar fi, peisajul merită și, din pucntul meu de vedere, nu ar strica să vă rătăciți puțin pe meleagurile trovanților din Buzău. Este ca un fel de întoarcere în timp iar la finalul călătoriei, după ce veți fi găsit trovanții și basmul lor și legendele locului, puteți spune că ați fost inițiați în tainele telurice ale naturii. În plus, veți putea imagina chiar voi ceva istorisiri SF pe care să le împărtășiți celorlalți. ;).
Ar mai fi un amănunt: drumurile nu sunt grozave - prin urmare, nu vă aventurați cu mașina pre mult. Și dacă tot sunteți în zonă, puteți vizita muzeul chihlimbarului de la Colți - o colecție unică în România și, din câte știu, printre puținele din lume. Chihlimbarul - lacrima pămîntului. Pentru a ajunge la Colți, urmați DN10 Buzău -Brasov, până în localitatea Pătârlagele, după care se parcurg pe drumul comunal 69 Valea Sibiciu-Colti 13 km. În apropiere de Colți se află localitatea Aluniș, unde puteți vizita așezările rupestre și Chilia lui Ambrosie. Continuând drumul pe DN10, spre Siriu , puteti să faceți traseele montane: Lacul Vulturilor (masivul Siriu), Vârful Penteleu (masivul Penteleu). Vă puteți întoarce să vă odihniți și relaxați undeva pe lângă Sărata-Monteoru, la unul dintre hotelurile cu apă termală. Tot în Sărata-Monteoru se află singura mină de petrol (încă) funcțională din Europa, care scoate la lumină aproape 5 tone de țiței pe zi.
Sunt multe alte lucruri de văzut: vulcanii noroioși - pâclele mari și pâclele mici, focul nestins din Comuna Lopătari, Castelul Marghiloman, mormintele tracice, tabăra de sculptură de la Măgura, iar în apropiere de aceasta, Mânăstirea Ciolanu. Nu trebuie să ratați cascada „14 scaune„ care, din punctul meu de vedere, întrece cu mult peisajul multor cascade din lume. Pentru a ajunge la „14 scaune” este indicat să urmați traseul Buzău – Nehoiu – Siriu, străbătând astfel o distanță de aproape 90 kilometri.
Când ajungeți în comuna Lopătari, mergeți să vedeți și Muntele de sare (puțină lume știe de existența lui) și vă veți putea bucura liniștiți de aerul sărat. Apoi, ca să „spălați” un pic sarea, vă puteți opri la Pietroasele pentru a degusta vinuri bune, păstrate la rece în cramele locurilor.
Voi mai povesti despre această zonă. Mi se pare fascinantă, conservată perfect în timpul trecut și foarte primitoare.
© Travelescu – informatiile sunt publice, dar nu pot fi copiate, aflându-se sub incidența Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Pentru întrebuințarea articolelor, vă rog să mă contactați.